Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Pander D

Historie

Toen de vliegtuigfabriek VI Holland in 1924 failliet ging, werd de staf en eigendommen overgenomen door meubelfabriek Pander en ondergebracht in Nederlandse Fabriek van Vliegtuigen H. Pander & Zonen.
Het Holland H2 ontwerp, afgeleid van de Carley C.12 werd verder ontwikkeld en uitgebracht als Pander D. Dit was een kleine eenpersoons schouderdekker met een drie-cilinder Anzani motor van 30 pk.
Het toestel was meer gestroomlijnd, rondere romp en herziene vleugels.
De houten vleugel was één geheel met twee hoofdliggers. De monocoque romp bestond uit triplex.
De Pander D maakt op 16 november 1924, de eerste vlucht en werd tijdens Luchtvaart salon van 1925 voor het eerst aan het publiek getoond.
Er warden uiteindelijk tien stuks gebouwd. Zes daarvan voorde ciliele markt en twee stuks voor de MLD en twee stuks voor de ML-KNIL.

 

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 4,95 m Spanwijdte: 8 m
Hoogte: 1,65 m Vleugeloppervlak: 10,80 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 190 kg Max. startgewicht: 305 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 130 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Kruissnelheid: 90 km/u    
Vliegbereik: - lm Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Anzani 25 van 25 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Geen