Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Sopwith Pup

Historie

Sopwith bouwde in 1915 een persoonlijk toestel voor hun testpiloot Harry Hawker. Het toestel, een eenpersoons tweedekker met een Gnome rotatiemotor van 50 pk werd bekend als "Hawker's Runabout".
Er werden nog vier vergelijkbare toestellen gebouwd onder de aanduiding Sopwith Sparrow.

Sopwith borduurde op deze ontwerpen voort en ontwikkelde een wat groter jachtvliegtuig met krachtiger motor en voorzien van ailerons, de Sopwith Pup.
Het prototype en de meeste productietoestellen waren uitgerust met een LeRhone rotatiemotor van 80 pk en een bewapening van één gesynchroniseerde .303 inch Vickers mitrailleur.
Het prototype was in februari 1916 gereed en maakte in maart testvluchten.

De Royal Naval Air Service (RNAS) gaf opdracht voor twee andere prototypen, al snel gevolgd door een productieopdracht.
Sopwith had echter al de handen vol aan de productie van de 1½ Strutter en leverde slechts een klein aantal Pups af.
Het Royal Flying Corps plaatste ook grote orders voor de Pup, de meesten werden niet door Sopwith gebouwd; Sopwith bouwde 96 stuks, Standard Motor Co. 850 stuks, Whitehead Aircraft 820 stuks en William Beardmore & Co bouwde 30 stuks. In totaal werden er 1770 Pups gebouwd.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 5,9 m Spanwijdte: 8,1 m
Hoogte: 2,9 m Vleugeloppervlak: 23,6 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 388 kg Max. startgewicht: 556 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 171 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: 3 uur Plafond: 5600 m
Overig:
Motortype: Eén Le Rhône 9C van 80 pk
Bemanning: Eén vlieger
Bewapening: Eén vaste voorwaarts vurende .303 (7,7 mm) Vickers mitrailleurs