Nederlandse Modelbouw en Luchtvaartsite

Dutch Modelling and Aviation

In Memoriam

Klaas Willem Jonker
(Wilko)
† 30 april 2018

Op maandag 30 april 2018 is Wilko Jonker na een lang ziekbed overleden op de leeftijd van 58 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. De Nederlandse militaire lichtvaart en plastic modelbouw waren zijn hobby en op deze website heeft hij alle kennis die hij in de vele jaren daarover heeft verzameld gedeeld. Zijn hobby heeft hem tot in de laatste week van zijn leven af kunnen leiden van de voortwoekerende ziekte in zijn lijf. De contacten met andere hobbyisten waren een belangrijkste steun voor hem.

Deze website zal door verschillende mensen zo lang mogelijk in stand worden gehouden, zodat andere liefhebbers kunnen blijven profiteren van uitgebreide inhoud.

Spijker V.2

Historie

De Spijker V.2 was een trainer, aan het eind van de eerste wereldoorlog ontworpen in opdracht van de Nederlandse regering.
Het toestel was conventioneel opgezet en uitgerust met Thulin rotatie motor van 80 pk, die een houtenen tweebladige propeller aandreef.. De tweedekker had twee in tandem geplaatste cockpits met dubbele besturing. De identiek gebouwde vleugels waren voorzien van ailerons en de bovenvleugel had ter hoogte van de cockpit een halfronde uitsparing voor beter zicht naar boven

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 6,64 m Spanwijdte: 10,85 m
Hoogte: 3,05 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeggewicht: - kg Max. startgewicht: - kg
Prestaties:
Max. snelheid: 135 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik: 3 hours Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Gnôme van 80 pk
Bemanning: Twee man: Eén instructeur plus één leerling
Bewapening: Geen