Historie

De B.E.2, een ontwerp van Geoffrey de Havilland, was in feite identiek aan de BE.1 en verschilde alleen in de motor-installatie, een Renault luchtgekoelde V-8 van 60 pk. Later werd een sterkere Renault van 70 pk geïnstalleerd. De Renault bleek een betrouwbaarder motor te zijn dan de watergekoelde Wolseley.

Andere prototypen waren de B.E.5 en B.E.6, die in feite alleen verschilden in motorinstallatie. De prototypen werden allen in gebruik genomen met de Renault-motor en aangeduid als BE2.

De eerste productiemachines, aangeduid als BE2a waren vrijwel gelijk aan de prototypen en eveneens uitgerust met de Renault-motor.

De Be2b verschilde alleen in een wat betere bescherming van de bemanning. Bij het uitbreken van de oorlog waren drie squadrons BE2s de eersten die naar Frankrijk werden gestuurd.

Net voor het uitbreken van de oorlog kwam de eerste BE.2c in dienst en dit type verving de BE.2s van de in Frankrijk gelegerde squadrons. Het nieuwe toestel was stabieler dan zijn voorgangers, noodzakelijk geacht voor de verkennerstaak.

Het verschilde vooral in de nieuwe, herzien vleugelvorm, staartsectie, ailerons en een rugvin. Later werd de rugvin vergroot. De productietoestellen werden later allemaal uitgerust met een verder ontwikkeling van de Renault-motor, een RAF 1A. het onderstel had aanvankelijk twee schaatsen, maar later werd dit een V-vormig onderstel

De B.E.2d was voorzien van dubbele besturing en een herzien, vergroot brandstofsysteem. Ze werden voornamelijk gebruikt voor trainingsdoeleinden.

De B.E.2e, verscheen in 1916 en had geheel herziene vleugels. Veel BE2cs en BE.2ds, die nog in productie waren, werden voorzien van de nieuwe vleugel onder de aanduiding "B.E.2f" respectievelijk "B.E.2g".

Er werden uiteindelijk meer dan 3500 stuks BE.2s gebouwd.

Versies.

B.E.1:
Prototype, met watergekoelde Wolseley motor.
  • B.E.5: Prototype, met een ENVmotor van 60 pk.
  • B.E.6: Prototype.
B.E.2a:
Eerste productieversie van de B.E.2, in kleine aantal gebouwd vanaf 1912.
B.E.2b:
Verchilde van de eerste versie door de wat hogere zijden van de cockpit. Latere exemplaren hadden ailerons, een herzien onderstel en motorkoeling.
B.E.2c:
geheel herziene versie.
B.E.2d:
Versie met dubbele besturing en grotere brandstoftank.
B.E.2e:
De uiteindelijke versie met nieuwe vleugels.
B.E.2f:
B.E.2c met B.E.2e vleugels.
B.E.2g:
B.E.2d met B.E.2e vleugels.

 

Technische Gegevems
Afmetingen:
Lengte: 8,3 m Spanwijdte: 11,2 m
Hoogte: 3,5 m Vleugeloppervlak: - m2
Gewichten:
Leeg gewicht: 621 kg Max. start gewicht: 972 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 145 km/u Stijgsnelheid: - m/min
kruissnelheid: - km/u    
Vliegbereik: 4 uur Plafond: 3050 m
Diversen:
Motor type: Eén Royal Aircraft Factory 1A van  90 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer/luchtschutter
Bewapening: Een beweegbare .303 inch (=7.7 mm) Lewis machinegeweer voor de waarnemer; 100 kg bommen