Historie

De Van Berkel WA is een Nederlandse ontwikkeling van de succesvolle Hansa-Brandenburg W.12, waarvan er in April 1918 een exemplaar werd geïnterneerd.
Behalve Trompenburg, was er in Nederland geen andere vliegtuigfabriek.
De marine verzocht echter aan "Maatschappij tot vervaardigen van snijmachines volgens Van Berkels patent en andere werktuigen", kortweg 'Van Berkel" om, behalve de productie van gereedschapswerktuigen en dieselmotoren, ook de productie van vliegtuigen en vliegtuigmotoren te starten.
"Van Berkel" had tot dan toe al verschillende militaire opdrachten succesvol uitgevoerd.
In oktober 918 werd een contract voor de bouw van 35 toestellen getekend, aanvankelijk als licentie van de W.12.
Echter werden de nodige aanpassingen aan het originele ontwerp doorgevoerd, onder andere het onderstel werd verhoogd, zodat feitelijk een ander toestel ontstond, die werd aangeduid als Van Berkel WA.
Een ander verschil ten opzichte van de Hansa-Brandenburg W.12 was onder andere dat er geen ailerons in de ondervleugel zaten.

De staalbuis constructie van het onderstel was bekleed met hout om een en ander te stroomlijnen. De koelers van de Indische machine waren verder groter uitgevoerd dan die van de in Nederland gestationeerde machines. Soms lagen de koelers schuin achterover.

De eerste WA was in juli 1919 gereed en werd tentoongesteld op de ELTA, (Eerste Luchtverkeers Tentoonstelling Amsterdam). Met dit prototype werden uitgebreide proeven gedaan, zodanig dat het toestel deze niet overleefde.

 

Technische gegevens
Afmetingen:
Lengte: 9,47 m Spanwijdte: 11,25 m
Hoogte: 3,23 m Vleugeloppervlak: 35,30 m2
Gewichten:
Leeggewicht: 997 kg Max. startgewicht: 1314 kg
Prestaties:
Max. snelheid: 150 km/u Stijgsnelheid: - m/min
Vliegbereik:   Plafond: - m
Overig:
Motortype: Eén Mercedes D-III van 160 pk
Bemanning: Twee man: één vlieger plus één waarnemer
Bewapening: .
Dit toestel was een kopie van de HansaBransenburg W.12 met enige aanpassingen, zoals hogere stijlen naar de drijvers